Amadeus

Jag har inte ridit idag. Kände att jag behövde komma hem lite tidigare för att göra skolarbete. Nisse har ju gått ordentligt de två senaste dagarna så han mår inte dåligt av att vila.
Jag behöver klippa honom, hans man börjar bli lång och ser hemsk ut, och hovskägg är inte heller så vackert. Ska bara försöka få tag i en sax så han kan få en fin frisyr :)

Bilden är gammal, men han börjar typ se så hemsk ut D: eller snart i alla fall..


gårdagens ridpass

Usch vad jag uppdaterad dåligt :( tänkte skriva lite om gårdagens ridpass. Jag red markarbete med Sara. Helene var också med så red lite för henne. Vi gjorde lite voltarbete och hade med två små hinder. Nisse tycker ju fortfarande att det är jobbigt att gå i form så han blev väldigt springig efter hindret och sköt ut ytterbogen. Det var ett krävande ridpass för mig kan man säga, för han stängde av helt och bara sprang när det blev jobbigt. Haha, han är så rolig xd Hela min arm värkte jättemycket efteråt, eftersom jag anstängt mig så för att styra. :P
När vi var klara red Sara på honom och jag fick lite tips om hur jag ska göra. Nu ska vi verkligen öva ordentligt på dethär så han vänjer sig vid att gå i form! Han har lite för bra kondition vilket gör att han blir stark och springer iväg när han ska arbeta. Men jag tycker han har blivit bättre nu sen vi flyttade i alla fall, så det är ju tur att det går framåt :)





Sitter här i skolan och tänker.. På livet ...

Sitter här i skolan och tänker.. På livet och sånt. Nu har jag gått halva dagen och tänkt 'kan vi inte få sluta djäkne någon gång så att man få börja gymnasiet!!'. Men egentligen så vill jag ju inte bli stor alls. Framtiden skrämmer mig faktiskt lite.. Jag har det bra nu, jag vill inte betala räkningar och tvingas bo i lägenhet! Men värst av allt, jag vill inte sluta med hästar. Jag får panik av bara tanken. Isf är myndig om två år och går ut gymnasiet om tre år. Usch nej jag vill inte tänka på det :( jaja det är ju ointressant för er dock men behövde skriva av mig någon stanns!/Amanda


gårdagens ridpass m.m

Hej på er! Amanda har precis åkt hem, hon sov nämligen hos mig i natt. Vi hade filmkväll igår med massa godis, chips och ostbollar. Dessutom har vi fått Disney Channel, så det blev en del TV-tittande hehe! När vi vaknade idag satt vi framför TVn igen och åt upp resten av godiset.
Igår åkte Maja med mig till stallet, jättekul! :) Efter en stund kom Amanda, så vi tog kort på Nisse i hans nya nosgrimma och pannband. Han blev jättefin i det!
Efter ett kort besök i Amandas stall red jag och Maja. Det gick finfint, Robban (som Maja red på) såg fin ut och Nisse var helt ok. Enligt honom spökade det vid hindren i ridhuset, men efter lite övertalning var det inte så farligt att gå förbi där.



Visst passar han bra i nosgrimman och pannbandet? :D


Jag och paulina sitter och tittar på spyki...

Jag och paulina sitter och tittar på spykid 2 :D vi ska väl rida sen ikväll också, måste dock ringa och fråga hur lång en 'heldag' är på hanaskede. Det är ju lite olika varje gång liksom.. Alla bilder från i fredags kommer upp ikväll också :) så mer update kommer ikväll!/Amanda


hemma!

Tjenarää! Jag är nyss hemkommen från Göteborg horseshow och sitter just nu och äter på en skaldjurswrap. Dagen har varit sååå rolig och jag har handlat för en del pengar kan man säga.. Nu är plånboken rätt tom :( Vi har sett på hoppningen och dressyren (bilder kommer!), träffat teamSL och dressyrmupparna, och såklart Maja, Lina och Sofia. :) Dagen har kort sagt varit lyckad och jag är jättenöjd över alla mina nya prylar! Här kommer lite halvkassa bilder på mina köp:








köpte även flätade tyglar, men det tar hundra år att ladda upp bilder :(
I morgon eller de närmaste dagarna kommer massa bilder från gbg hs!


tävling?

borde vi inte ha en bloggtävling?? till amanda och paulina.

ghs

Nu sitter jag och Amanda och tittar på dressyren i gbg :) intressant och sjukt fina hästar! Jag har verkligen handlat massor som jag ska visa, bland annat mitt drömschabrak som är inne på brodering nu. Vi har träffat Sofia och Linn från team sl och senare ska vi hälsa på dressyrmupparna. Vi fick även varsin goodiebag vid bloggmontern :D /paulina

snökul

Tycker det är jätte kul med vinterbilder :P på den här har jag tagit bort staketet i bakgrunden.
nääe lite smalare kan han allt vara....

de blev lite bättre :D haha fail redigering x)

tänk vilken fin tävlingsponny mischigan skulle va om han var smal :(






Donna

Tänkte skriva ett litet inlägg om min gamla sköthäst Donna. Hon var en travare och jag var skötare på henne för ungefär 2 år sedan. Donna var inriden men användes mest i trav, jag brukade rida ut på henne eller skritta på någon ridbana/ i ett ridhus. Det var en väldigt snäll men lite speciell häst, pigg och glad i skogen kan man säga! Någon gång var det nästan svårt att få stopp trots att vi bara skrittade, hon kunde få fr sig att trava iväg. Och ni vet, när travare travar, då travar dom verkligen!
Hur som helst, jag gillade henne rätt mycket faktiskt. Det var min första riktiga privata sköthäst och det kändes mycket friare än på ridskolan.


Första gången jag red på Donna






Sista gången jag red Donna...

En dag så flyttade Donna till ett annat hem, sen dess har jag inte träffat henne igen. Jag vet faktiskt inte vart Donna är, eller om hon ens lever?


...

Har suttit uppe hela kvällen, kan inte bestämma mig. Vet inte vad jag gör om det här inte går, det är det enda jag vill just nu och jag vill inte låta något gå snett.


Mål att uppnå:

Låta Mischigan banta & Spara ut hans korta man
GP-ponnyn och ponnyakuten med nästa ponny ( om det blir ngn )
Tänk om man kunde vara med på gp-ponnyn... har fastnat för den drömmen :/


Är det rätt?

Älskar att kolla på trav, att sitta där och kolla och kanske äta lite från resturangen. Det tråkiga när man kollar på loppen är när människorna piskar sina hästar på sista raksträckan, la märke till det igår när jag tittade, vissa av dom piskade sina hästar hur hårt som helst, det såg helt galet ut! Har ni sett något liknande?
Verkar som dom bara tänker på att vinna...


Horse show

På fredag ska Olivia sova här och då ska vi köpa massa godis för att sedan åka med bussen tidigt på lördag morgon för att åka till Göteborg horse show. Ser verkligen fram emot att se världscupen i hoppning, gp-ponnyn och få köpa mina svarta tretorn stövlar. Har ni hört att Nicholai från ponnyakuten ska vara med i GP-ponnyn förresten? ;) Tycker om Bilbo väldigt mycket! (hans ponny)




hejhej

Nu ska jag snart sova. Har varit jättetrött hela dagen, men när jag kom hem från skolan städade och rensade jag hemma, värstavärsta ;) jag var en snabbis i stallet och gjorde i ordning. Nisse har vilat idag och imorgon ska evelina rida. :) Nu ska jag äta chips med min bror och plugga lite, natti! /Paulina

klassresa

hallå hallå! Ikväll har jag varit på klassmöte, vi har kommit fram till att försöka åka till Gdansk i Polen någon gång i maj. Hoppas att det blir så, verkar vara en riktigt fin och intressant stad, dessutom otroligt billigt!


Visst är det fint? :)

Hur som helst. Jag har inte varit i stallet idag, Helene har varit där med Evelina (Helenes brorsdotter tror jag det blir?) och hon har ridit på Nisse. Så jag behövde inte ens mocka eller något :)
Nu längtar jag till på fredag, för det känns verkligen galet segt att gå i skolan. Ska bli jättekul att åka till Gbg!

Hoppas ni har haft det bra idag. Har ni sportlov denna veckan eller hade ni det förra veckan?


21/2

Mockade bara idag...

pildprojekt

Hejsan! Sitter just nu i skolan och har bild. Tänkte visa mitt bildprojekt, hehe. Inte speciellt snygg, men det är första gången jag använder mig av photoshop ;)



Som sagt, jag är nybörjare xd


dagens ridpass

God kväll :) Dagen ridpass kändes rätt så bra. Han var lugnare än på länge, dock rätt stel. Men det blev bättre mot slutet. Kändes så härligt att rida när man hade lite mer koll utan att han sprang iväg. Jag har ju ridit hela veckan (inte bara hårda pass, två av dagarna skrittade jag bara) så han har fått ur sig en del energi - precis vad han behövde. I morgon ska han få vila i alla fall, för jag ska på klassmöte... Nu ska jag snart krypa ner i sängen för i morgon börjar skolan igen. Natti :) / paulina

Nomi och Mischigan, gp-ponnyn om en vecka!

Kanske inte riktigt så... men man kan väl få dagdrömma lite (a)
Jag ska i alla fall till horse show på lördagen, som om jag kommer bli mosad!

mätt & sömnig

God kväll! Nu är jag verkligen proppmätt. Har ätit paj till kvällsmat och en stor bit tårta. Det var så mycket grädde att jag blev illamående, men gott var det!
I morse sålde jag GT i kylan. Det gick faktiskt rätt bra denna gången. Tjänade lite pengar i alla fall. Sedan lagade jag mat (snällt va?) och stack till stallet. Line hälsade ju på idag, jätteskoj! Hon brukade rida Amadeus på ridskolan förut och rider honom jättebra. Tror att hon var glad att få träffa honom igen, hihi :)
Jag är sugen på att rida dressyr i morgon. Ska prova att lägga upp mitt ridpass lite annorlunda tror jag, bara för att prova vad som funkar bäst.
Så nu är sista kvällen man kan vara uppe sent, för på måndag börjar skolan igen. Jag tycker att det är jättesorgligt! Däremot längtar jag till på fredag - det ska bli så kul att åka till Göteborg! Fast jag har kommit på alldeles för mycket saker som jag vill köpa. Tyvärr är jag inte rik så vi får se vad jag har råd med.


hihi, söt ponny va? ;)


vad föredrar ni?


Helklippning.
Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps.


Variant av helklippning
Spara benen och en liten "pad" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.


Halvklippning
Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt-nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Då behövs inget ländtäcke vid ridning och man skyddar hästens ömtåliga njurar och ryggparti från nerkylning.


Spårklippning
Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.


Filtklippning
Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.


Jaktklippning
Kroppen klipps men man lämnar kvar en "vojlock" på ryggen (lägg gärna på en vojlock som mall när du klipper!). Huvudet och benen klipps inte. Sadelläget lämnas oklippt för att mildra trycket från sadeln och förhindra skav.


Islandshästar
Klipp en triangel på halsen och bringan. Då kan hästen ridas och ändå gå i hagen utan att frysa.



Symboler
Klipp en symbol som gör din hästs klippning mer personlig! Kanske initialen i namnet, eller varför inte hela namnet om det inte är för långt? Eller kanske ett hjärta, en stjärna eller en blixt? Låt fantasin flöda!





Själv har jag klippt filtklippning på Mischigan, jag tycker det passar på honom och det är även bra att han slipper kyla ner sitt ryggparti, vissa tycker att denna typ av klippning är urful men jag tycker att den passar på vissa hästar :)


Mischigan är den första hästen jag klippt på detta viset och därför är klippningen inte perfekt x)



Film på g


Nu när jag är i värmland så vet jag inte riktigt vad jag ska blogga om så nyss kom jag på att pappa har filmer från vinterridlägret 2010, så när han kommer hem sen så ska han hjälpa mig så jag kan klippa ihop filmerna till en liten filmsnutt, för tillfället kan jag bara kolla själv på filmerna så jag printade några bilder därifrån ^^

ännu lite bilder

Bilderna är tagna i söndags













film :D

Nu kommer filmen från när Nisse busar i ridhuset. Tyvärr så sprang ju jag ibland, så det skakar lite. Men men.
Han blir bara tokigare och tokigare mot slutet av filmen ;)




Amadeus = duktig ponny!

Puh! Äntligen får jag sitta i lugn och ro. Jag har varit i stallet rätt länge idag. Kom dit vid sju i morse och släppte ut hästarna och gjorde i ordning i stallet. Sedan fick Nisse springa av sig i ridhuset, han var helt tokig! Har filmat så filmen kommer senare. Kl tio ungefär gick jag hem till Amanda och åt frukost. Framåt halv tolv-tolv gick vi till respektives stall, gjorde i ordning hästarna och sedan träffades vi kl ett igen för att rida ut. Första gången jag red ut på Nisse sen vi flyttade alltså ;) Måste säga att han skötte sig så bra! Det var bara ett hus som var lite småläskigt och några stenar, men så fort jag sa att det var okej gick han förbi utan problem :D Trodde han skulle vara skitpigg idag men han var som vanligt typ. I skogen travade vi - sen började Ellinor galoppera som vanligt -.- Nisse ville ju följa med, han fick galoppera lite men sen saktade jag ner. Kan inte fatta att han lyssnade tillbaka! Ellinor lugnade ner sig efter ett tag också så vi kunde rida lugnt hem. Vädret var verkligen toppen! Synd att det var halt bara. Vi var ute väldigt länge, typ 1 ½ timme :O
När vi var ute kom en bil precis bakom Nisse, jättenära alltså, men han stack inte :D Han blev lite nervös såklart, men jag kunde ställa mig vid sidan om vägen så bilen kunde köra förbi, inga problem för Nisse inte! Den sista biten hem gick vi själva eftersom Amanda skulle hem. Han var jätteduktig då med!
Hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra idag, faktiskt ^^

Som sagt, ska lägga upp filmen från när vi busar i ridhuset, även bilderna från åkern i söndags ;)






Nästa inköp


Ska köpa dessa tretorn på göteborg horse show. Frågan är, kommer dom att finnas där? Har nämligen hört att dom har slutat tillverkas pga den dåliga kvalitén. Lite tråkigt eftersom jag verkligen vill ha dom !


17/2 Mischigan

Imorse åkte jag, Maja och Pelle till kliniken med Prizeman som haft en skada i vänster bakben. Han blev friskförklarad idag efter nästan ett år sedan han blev påkörd av en bil på väg 49. Är verligen roligt att han har blivit bättre nu:')Idag red jag lektion för BYS i en och en halv timma totalt. Tre elever skulle ha lektion i 30 minuter, ganska roligt förutom att vi gjorde ungefär samma lektion flera gånger . Mischigan var väldigt lat idag så det enda jag fick tänka på var att få honom att gå framåt och tillslut blev han mycket piggare och därefter kunde jag jobba lite med honom ^^


pigg ponny

Hejsan hejsan! Jag är kanske inte så jättesmart som sitter vid datorn denna tiden på kvällen, jag ska nämligen upp till stallet vid sju i morgon, vilket betyder att jag ska gå upp senast kl 6. Men men, jag kommer ändå inte kunna sova ;)
Idag red jag inte särskillt länge, inte igår heller för den delen. Han kändes så konstig idag, för helt plötsligt skenar han iväg, typ för att slippa arbetet känns det som -.- Om jag kräver lite av honom i traven tycker han det blir jobbigt och springer iväg, lyssnar inte tillbaka heller så tar en evighet att få stopp, känns det som. Däremot känns det som han har blivit finare nu ändå, han kämpar inte emot riktigt lika mycket och blir rätt så mjuk bara man kramar lite i handen. Men som sagt, han springer iväg då och då -.- Min teori är att han har massa överskottsenergi då hans hage verkligen är minimal, så om det är ledigt i ridhuset i morgon bitti låter jag nog honom springa av sig lite. Sedan ska ju jag rida ut med Amanda, kan bli intressant, haha ;)

Nu ska jag nog dejta sängen, men ska försöka bättra mig vad gäller uppdatering på bloggen!


Jag älskar min ponny <3 hon har aldrig gåt...

Jag älskar min ponny <3 hon har aldrig gått så bra, någonsin förut. Tror ingen kan föreställa sig hur fin hon var!! Trodde inte ellinor kunde gå så fint. När jag tittade i spegeln så såg hon ut som en riktig dressyrponny. Hon gick i en hög form, mjuk som bomull i munnen och med ordentligt under kramp och riktigt vilade på steget. Rörelserna blev flytande ist för studdsiga. Behövde bara sitta där och driva på i mellan åt och krama pytte lite i innertygeln annars så satt jag bara där och njöt :') kommer leva på detta ridpass länge :'D så som ni ser ellinor framför er, tänk er det ggr 10!! Sjukt synd att ingen filmade! Imorgon så ska jag och paulina rida ut en sväng för att variera arbetet lite :D /amanda


Ellinor har tydligen tre helsyskon och en ...

Ellinor har tydligen tre helsyskon och en halv syster på sin mammas sida. Det hade jag ingen aning om faktiskt. Jag tror dock att jag har pratat med en som äger ett syskon. Men iaf så undrar jag ifall ni vet något om Felicia IX, Natalie V och Norton? Alla är New forestar efter Miclas Madoc undan Francis :) jag hittade lite info om Norton dom tävlar ganska högt typ LA tror jag :) det betyder att inte alla efter ellinors föräldrar fick långa ryggar och tung framdel x) ni kan väl kommentera inlägget eller mejla [email protected] om ni vet något om dessa ponnyer :)


Test, klicka på bilden!


Ny header på G!

Vi har fixat en ny header jag och nomi. Men samma textstil som det är i menyn ska bara se ifall datorn vill samarbeta idag och ladda upp den, annars så får jag skicka den till Nomi eller Paulina så får dom ladda upp den och jag lägga in den ;) Jaja ni märker ju ifall det blir någon förändring och kommentera då gärna vad ni tycker :)



btw så ska jag fixa nya matchande namn grejer tänkte jag :D

Inseminering/in avel

I morse så la Linn Olsson om inseminering av hästar. Jag har faktiskt inte haft en tanke på det igentligen fören nu. Linns inlägg fick mig att tänka till och nu ska jag skriva min egen åsikt om *inseminering och inavel.

Jag tycker igentligen att det är helt sjukt att vi faktiskt KAN göra detta. Borde inte de va lite som att bli våldtagen?? Jag menar stoet får inte chansen att bestäma själv ifall hon vill bli betäckt eller inte. Tänk ifall DU inte fick välja ifall du skulle bli gravid eller inte? om någon skulle plantera in spermier i dig hur som helst? Det är faktiskt väldigt ansträngande och påfrestande för en häst att föda ett föl, men också att vara dräktig. När ett sto har haft x-antal föl så känner den när den inte pallar mer. Men den kan ju inte säga ifrån genom att vägra bli betäckt! Ifall jag fick bestäma så skulle man ta bort *inseminering HELT. Visst det kan vara bra också, inga skade risker och mindre risk för ärftliga sjukdommar osv, men man måste faktiskt tänka på hästarna! Sen så har jag även hört åsikter om att det sliter på hingsten att betäcka ston och självklart så har jag tänkt på dom också. Jag tycker att det ska finnas en maxgräns för hur många ston en häst får betäcka.
Där kommer inaveln in i diskussionen också. Nu för tiden så är det grymt mycket inavel inom de flesta husdjurs arter. Jag tror (vet igentligen) att ifall man blandade och inte bara tog samma hingstar till alla ston så skulle vi föda upp starkare och friskare hästar. Ellinors pappa Miclas Madoc hade till exempel över 10 000 avkommor! Det är bara helt sjukt! Tänk att vara pappa till över 10 000 barn!! Jag tycker att det ska finnas en maxgräns på kanske 100 betäckningar på varje hingst. Jag menar det föds ju lika många hingstar som ston, och ifall man inte fick betäcka så sjukt mycket så skulle det kanske finnas mer hingstar och mindra in avel. 

Tillbaka till detta med *inseminering. Många säger att det känns så mycket tryggare när man använder sig av *inseminering istället för vanlig betäckning. Men visst det kan ge skador, men det är fortfarande NATURLIGT! Det är så det SKA vara. I naturen finns inte *inseminering och vissa ston fick kanske skador men risken är inte jätte stor och händer det så är det så livet ska vara. Jag tycker det är hemskt när man ser svankryggiga och bukiga ston som ser ut att vara uppåt 25 så är dom bara 15. Ifall jag någonsin tar föl på en häst så ska det vara en naturlig betäckning för jag tycker att stoet har rätt att säga nej!

Slutsattsen av inlägget är att JAG tycker att *inseminering borde tas bort, det är inte naturligt. Det borde tas bort både för kor och hästar för det är lika synd om korna som det är för hästarna. Jag tycker även att det borde finnas en maxgräns för hur många ston en hingst får betäcka för att minska inaveln och få starkare friskare raser.

Detta är nu MINA åsikter. Du är fri att tycka vad du vill, lämna gärna en kommentar och skriv vad DU och ingen annan tycker!


*inseminering=konstgjord befruktning


bilder

Nu kommer bilder från i söndags, i alla fall några av dem :)







Och tyvärr var det bara dessa bilder min dator gick med på att ladda upp -.-


Hoppning

Hej på er! I morse gick jag upp redan vid åtta :O Skulle nämligen hoppa kl tio. Var i stallet efter nio någon gång, tog in hästarna, Sara kom och vi gjorde i ordning dem. Vi gick sen för att bygga, tanken var att det skulle bli som "huset" men kryssen kom på fel håll, och vi hade ingen skorsten.
Började ridpasset med att trava bommar, Nisse var jätteduktig och stannade inte alls :) Gick över till små kryss, han stannade första gången men andra gången förstod han att han skulle ÖVER och då vart han pigg, hihi! Vi höjde hindrerna efter en stund, och han blev piggare och piggare, haha ;)
Jag har kommit på att han tittar på hindrerna i början i bland bara, när han fattat att vi ska hoppa blir han jättepigg mot hindren :D Roligt är det, tycker att det går mycket bättre i hoppningen nu, i alla fall på den fronten. Sen att han är stark och svår att stanna och gärna svänger lite hur han vill ibland, det är en annan femma, hahaha ;)

Det gick ändå rätt bra att hoppa idag, dock finns det massa jag måste tänka på och öva på i hoppningen. Nu hoppar han ju i alla fall, eller, han stannar inte så ofta som förr utan tycker det är roligt nu :) Tyvärr har vi inga bilder från idag :( Jo, Helene tog lite kort tror jag, men dom har inte jag :P

För er som inte vet, så här ser det så kallade "huset" ut:


Så här blev vårat "hus":



Hej på er, här kommer ett inlägg från skål...

Hej på er, här kommer ett inlägg från skålltorp :) här var man ju då inte välkommen, i alla fall inte av sina så kallade vänner. Linda, Maja, lina och nomi gömmer sig nämligen för oss. Vi skulle gå upp till kiosken och kolla så hör man när man strå där nere: någon som säger åt dom andra att vara tysta, någon går ner en bit för trappan för att kolla om det är vi. Sedan springer alla in kiosken och låser dörren. Troligtvis så la sig alla ner på golvet för att inte synas. Grejen är ju att deras skor var där nere i hallen!!!Hahaha lite pinsamt för dom tycker jag. När vi går tillbaka till lilla köket så får vi ett snabbt samtal där de frågar vart vi är xd det klockrenaste av allt var att linda förra veckan skrev att hon LÄNGTADE tills vi skulle komma ;) /Amanda och paulina


presentation

Som Amanda skrivit har vi fått ganska många nya läsare, så jag antar att ni vill veta lite om oss? ;)

Jag heter i alla fall Paulina, är 15 år (fyller 16 den 12:e maj). Jag bor i Skara, nästan inne i stan kan man säga, i ett villaområde. Jag började rida när jag var 10-11 år tror jag, om jag inte minns helt fel, på Skaraortens ridskola. Min första favorithäst var Duschesse, henne lärde jag mig rida på. Hon är en väldigt snäll nybörjarhäst. Jag blev skötare på henne och åkte dit några dagar i veckan för att ta hand om henne. Sedan kom en ponny som hette Endymion (Eddy). Han var ett arabiskt fullblod, och säkert den svåraste ponnyn på ridskolan på den tiden. Självklart föll jag för honom och han blev min nya skötponny, trots att han kastade av mig ett par gånger på sina vilda skenturer.



Men till slut såldes han eftersom han var alldelles för svår för att gå på ridskola. Jag blev helt förkrossad! När jag inte längre hade någon att sköta om gick jag tillbaka på Duschesse.
I ett av privatstallen på skålltorp blev jag tillslut skötare på en travare som hette Donna. Henne brukade jag och Amanda rida ut lite på då och då, gillade henne faktiskt, trots att jag tyckte att hon var pigg.



En dag fick jag rida på en ponny på ridskolan som hette Amadeus. Han hade inte varit inriden speciellt länge då, och jag som inte hade några som helst erfarenheter av unghästar kunde knappt styra honom. Jag hade ju bara lallat runt på Duschesse i ett halvår typ.
Amanda hade börjat träna för Sara en gång i veckan på ponnyn Ellinor, så tillslut började jag också vara med på Amadeus. Jag gillade honom bara mer och mer, han var underbar! Vi lärde känna varandra, men måste säga att jag red väldigt illa. Hur som helst, jag och Amanda var i stallet på ridskolan nästan varje dag, och jag red Amadeus då och då. Förra sommaren hade jag honom på ridläger, och sedan resten av sommaren. Vi hade väldigt roligt tillsammans. Red ut på galna uteritter med mina kompisar och sov ofta över där.
Bild från ridlägret 2010


När sommaren var slut började ridskolan och jag var där nästan varje dag som vanligt. I slutet av terminen fick vi veta att styrelsen skulle ta över ridskolan. Den dåvarande ridskolechefen Helene skulle så småningom ta med sig Amadeus och en annan ridskolehäst hem till sig. I Januari ringde Helene till mig och berättade att hon skulle flytta Amadeus och den andra hästen Robban till Hanaskede, ett privatstall i Axvall. Hon frågade då om jag ville ta hand om Amadeus, jag blev jätteglad och sa såklart ja! :D
Bild från idag, på Hanaskede

Jag har försökt göra en lång historia kort, men den blev visst lång i alla fall, haha ;)
När Helene byggt uteboxar hemma hos sig kommer Nisse (Amadeus) flytta dit, troligtvis ska jag ha honom på foder ett tag. Sedan får vi se vad som händer helt enkelt.

Tänkte skriva lite "snabbfakta" om Amadeus:

Fullständigt namn: Golden Amadeus
Född: 2004
E: Willoway Goldigger (vinnare dressyr SM år 2000)
U: Källstorps Niva
Typ: D-ponny (145 cm)
Övrigt: Kommer bli en mycket fin tävlingsponny i både dressyr & hoppning, då han har väldigt fint steg och god hoppteknik. :D Blev inriden sent, vid 4-5 års ålder, på ett ej önskvärt sätt kan man kalla det? Är fortfarande under utbildning. Han tycker det är lika roligt att springa förbi hinder som att hoppa över dem, troligtvis pga tidigare händelser.

Sådär, är det något mer ni vill veta eller så, fråga gärna :)


film

Här kommer en liten film från när vi skrittar på åkern, så får ni en liten hum om vilket fint väder vi hade ;D



Såg förresten att vi fått massa nya kommentarer, jättekul! :D Fortsätt så!


galen tur på åkern :)

Hej hej! Nu har jag varit hemma ett tag, käkat och sett på ponnyakuten.
Jag åkte till stallet vid tolvtiden idag. Vädret var ju bara såååå underbart! Gjorde ordning i stallet med Olivia. När hon gått hem kom Amanda med sin kamera. Jag red nämligen ute på åkern bakom ridhuset idag. När vi gick dit tittade Nisse på stenar och lite sånt, men han skötte sig bra ändå. Väl ute på åkern var han rätt avslappnad och så, dock väldigt pigg! Skrittade och travade, gick bra även fast han smygökade i traven hela tiden (det är han specialist på). Helt plötsligt brallar han, trodde att han blev rädd för något. Hur som helst fortsätter jag, sedan brallar han igen! Men aja, tänkte att han var rädd för någon fågel som satt i ett träd. Till slut galopperar vi, och börjar jättelugnt och bra! Men så kommer vi till en långsida (ingen lång långsida, men ändå, en långsida) mot stallet, och han sticker i all världens fart som om han hade eld i baken eller nåt! Haha - kunde inte ens styra xd Men det var en stor snövall i vägen så där stannade han... Vi chansade på att han var rädd för ridtäcket som flaxat lite, så vi tog av det, så provade jag att galoppera igen, men mycket riktigt, han sticker igen! Han var inte rädd, utan bara sprang för att det var kul?! hahahah, helt GALEN!
Han har ju vilat sedan i tisdags, och så var det första gången vi red ute på ett par månader, inte konstigt att han var pigg och glad! Hade dock varit roligare om det gått att styra honom så han kunde fått springa av sig ordentlig, men han gick inte att kontrollera alls. Så slutade med att bara ta ett par galoppsprång för att visa att jag vunnit och sedan sakta av. Nästa gång rider jag nog på utebanan där det finns staket! ;)




Vill ni se bilder från åkern om en stund? :D


ryttare som skyller på hästen

En sak som jag funderar på och stör mig på är ryttare som skyller på hästen när något går fel. Nu menar jag inte att jag aldrig gör så, för det händer att även jag gör det i vissa situationer utan att inse själv hur fel jag har.
Men om vi säger på tävling till exempel. Hästen stannar framför ett hinder, hur många ryttare finns det då inte som blir skitarga på sin häst, och "allt är hästens fel". Om hästen stannat har du förmodligen inte ridit ordentligt, eller så var hindret läskigt helt enkelt. Varför inte bara se det som en tillrättavisning mot dig själv? Det vore ju mycket bättre för både hästen och ryttaren om man isället tittar tillbaka på vad man gjorde för fel, och rätta till det istället för att gnälla på hästen som inte hoppade när du stod upp i sadeln med långa tyglar (t ex).
Man måste inse att hästarna gör det du ber dem om. Om du vill att hästen ska gå åt höger men den går åt vänster får du kanske tänka om - vad gjorde jag för fel nu? Oj då, jag höll visst för mycket i vänstertygeln och tryckte med högerskänkeln, vilket ger hästen signalen att gå åt vänster. Vems fel är det då?
Det finns många idioter som bestraffar sina hästar helt i onödan, skärp er! Försök att rätta till problemen istället för att försöka slå bort dem, hästen förstår ändå inte vad du menar.

Har ni själva exempel på när ryttare skyller på sina hästar? Skriv gärna, kan vara intressant att få höra det :)


Under dagen så kommer det nya presentation...

Under dagen så kommer det nya presentationer om oss och våra hästar :) saker och ting har ju ändrats lite sen senaste vi skrev om oss själva ;) jag tänkte lägga ut en lite bildbomb på ellinor med bilder som jag aldrig visat förut!! Så nu har ni något att se fram emot :D


inköpslista GBG horseshow

Jag har kommit fram till några saker jag ska titta efter på Gbg horseshow :) bl a:
- en bred nosgrimma, gärna lackad (ev. helt träns)
- glitterlack till hovarna (guldigt)
- pannband (vill gärna ha guldigt swarovski, men får se)
- vitt hopp elr dressyrschabrak med guldig passpoal och "Golden Amadeus" inbroderat i guld (beror dock på priset osv.)
- ett grimskaft
- tyglar i rätt längd, flätade.

- ev. senskydd

Dessa grejor kommer jag på just nu, men kommer säkert få massa fler idéer om saker jag vill ha/behöver.

Vad ska ni köpa, om ni ska dit? :D


Bilder

Nu i snöstormen tänkte jag att jag lägger upp lite vinterbilder. Jag önskar att all denna snö kan försvinna snart så våren får komma. Vi hade ju inte någon vår förra året direkt. Här kommer då nyare & gamla bilder :)











AHAHAH

Såg denna videon på Emelis blogg, så himla rolig!




Diss

Jag dissar schabraket jag köpte på Ullared för snart ett år sedan. För det första har det jättedålig passform, är i stort sett omöjligt att få det att ligga bra. Kvalitén är också helt värdelös då det blev jätteslitet och sömmar gick sönder efter första tvätten. Om man tittar närmare på tyget känns det som något jag kunde sytt i syslöjden när jag gick i trean. Däremot är det ett väldigt gulligt schabrak, men man kan hitta liknande i andra affärer med mycket bättre kvalité som säkert inte är mycket dyrare. Så ja, diss på det helt enkelt!

Jag köpte det för 99 kr tror jag.


Bildkälla: http://mirochjag.blogspot.com/2010/10/shopping.html


Storm & vila

Fy vad tråkigt vädret är! I går kunde vi inte rida ut, för det körde runt plogbilar och snöade. Jag mådde dessutom illa så struntade i att rida över huvud taget.
Idag är det ju typ storm, så var inte jättepepp på att rida, hehe. I morgon så fyller min pappa 50 år så vi ska ha kalas, blir ingen ridning då heller. Helene/Sara skulle ta hand om Nisse åt mig :) Han vilar alltså onsdag till lördag denna veckan. Aja, det skadar honom inte. Han brukar vara väldigt trevlig att rida när han vilat så.
Jag blev dock väldigt sugen på att rida ordentligt förut, så på söndag ska jag försöka genomföra det! Har ju sportlov nu, så skööönt! Hoppas vädret blir bra så man kan rida ut, det vill jag gärna! Om snön är kvar vore det roligt att galoppera på någon åker :D Åh, blir aldelles sprallig när jag tänker på det...

AHAHAH - Nisses fläta blev jättekonstig idag! Såg ännu konstigare ut i verkligheten, vet inte vad som hände riktigt... :S





Göteborg horseshow

Jag och Amanda åker till Gbg horseshow på fredagen den 25/2. Någon mer som ska dit? :D
Jag är riktigt sugen på att få gå runt och shoppa nu alltså :>




nationella

Som många andra 9or har jag skrivit nationella proven idag & i tisdags. Tyckte att det var relativt lätt i tisdags så det gick nog bra tror jag :D Jag har däremot ingen aning om hur det gick idag xd Hoppas på det bästa i alla fall.
Just nu sitter jag hemma, gick hem innan profilvalet idag för jag mådde lite illa, har lite ont i magen nu med. Men jag tror det beror på att jag var lite spänd innan provet.
Om det inte snöar för mycket i kväll ska jag och Amanda rida ut. Ska bli roligt i alla fall, jag har inte kunnat rida ut någonting än :( Så hoppas att vädret är okej. :)


korkat

Anonym om Skålltorp igår!:
hur vet ni att ni är saknade? dom kanske bara tycker ni är jättejobbiga? drar ni så får ni hålla er borta.. speciellt efter din nedtryckning på stalltjejer, dom var nog inte något glada efter att ha läst det..


Denna kommentaren fick Amanda på ett av sina inlägg. Lite osmart att Linda Bergstrand inte tänkte på att vi kan se hennes ip-adress, så vi vet att hon skrev kommentaren ;) Då vet vi vad hon tycker om oss i alla fall, haha! xd



Hejhej

Förlåt, nu har jag inte uppdaterat på ett tag. Tänkte att jag skulle skriva lite om vad som hänt än så länge i vecka i alla fall :)
I måndags tränade jag för Helene. Red med graman för första gången, men den hjälpte till väldigt mycket i alla fall :) Nisse tycker ju att det är väldigt jobbigt att gå i form, så han drar upp huvudet hela tiden och stretar emot. Eftersom han blir lätt stark är det svårt att hålla kvar honom, men med gramanen blev han väldigt lösgjord, så det gick väldigt bra! :D Vill träna mer, är så roligt när man känner att det går framåt.
I tisdags tänkte jag att vi bara skulle vara lite oseriösa, inte kräva för mycket av honom helt enkelt då vi ridit dressyr två dagar innan. Dock var han så mjuk och fin från måndagen så jag var seriös ändå. Dessutom var det folk i ridhuset då, så jag måste försöka vara seriös vid sånna tillfällen annars blir han sjukt stark och bara drar iväg x) Hur som helst, som jag sa, han var jättefin för att vara Nisse, formen funkade i galoppen stundvis också (vilket kan vara ett problem i vanliga fall när jag rider själv då han är rätt svår, men inte FÖR svår, bara man kommer på hur man ska göra). Så det var riktigt kul :) Jag behövde inte rida så länge då heller, vilket var skönt för både honom och mig, red högst en halvtimme.
I onsdags fick han vila. Jag lyckades göra i ordning stallet på typ 35-40 min, ta in hästarna, fodra osv :D Ibland är det bra att ha lite bråttom.

slänger upp en av mina favoritbilder på lilla Nisse, tycker han är så söt på den ^^



Klar med nationella i svenska nu :D

Klar med nationella i svenska nu :D jag satt i typ exakt två timmar. Sen fick man gå. Så nu har jag rast i nästan två timmar. Kommer inte ha mkt att göra så tror jag ska plugga lite. Har ju matte prov i eftermiddag... Och en so inlämning x) Vet inte hur det blir med ellinor idag för det är typ snöstorm ute :( jag blir så trött på skiten!!! Snön var ju typ borta så ska det komma en och en halv decimeter till :( jag hatar verkligen snö!!!!! Jaja nu ska jag plugga so i 45 minuter ^^


många har sagt att det är fult men...

jag har fastnat för det och därför ska jag ha det. :)
Finns på http://ponnyprakt.se/product_info.php?cPath=278_280_305&products_id=1038
Endast 600 :-

Ellinor 8/2 Idag så var jag inte så jätte...

Ellinor 8/2 Idag så var jag inte så jätte seriös direkt. När vi gjorde i ordning hästarna så kantade gordieus sig, han ramlade på rygg xd hahaha han är okej alltså så ni behöver inte oroa er! Men det va så klockrent sen så var både jag och Sabina typ övertrötta så fick vi en liten chock efter som att han nästan ramlade över mig xd vi var inte så seriösa när vi red heller vi bara skrattade typ hela tiden. Jag red på gordieus lite. Kan säga att han är svårare än Nisse, och det är den svåraste hästen jag ridit tills idag. Gordieus var så vinglig och kastade med huvudet 24/7 haha till slut så smällde jag till jag till honom mellan öronen och då slutade han. Eller i alla fall en stund. Sabina tror dock att han testade mig lite xd jaja nu måste jag sova. Jag kom hem från stallet kvart i tio och nu är kl 20 i 11. Sen måste jag sova i typ 9h för att vars levande xd så god natt allihopa!!! /amanda


Ellinor 7/2 Igår tränade jag för Helene ig...

Ellinor 7/2 Igår tränade jag för Helene igen. Det gick helt sjukt bra! Jag önskar att någon hade filmat! Ni skulle sett alltså!! Jag red på graman men den hängde när hon gav efter. Hon hängde liksom inte i den. Hon har nog aldrig gått i en sådan korrekt form, hon var uppe framför mig och man kände verkligen hur kraften kom bakifrån. Till slut så kunde jag i princip bara sitta där så gick hon själv utan att hänga i handen, jag behövde bara påminna henne om att fortsätta gå ibland :D sådan sjukt underbar känsla :'D Helene, jag vill träna mer!!! Tänk om ellinor kunde gå så jämt... /amanda


Hej på er nu testar jag att blogga från te...

Hej på er nu testar jag att blogga från telefonen. Det betyder att jag kommer kunna uppdatera mkt mer :) dock utan bilder men ska försöka göra några tidsinställda inlägg så att ni har så mkt uppdatering som möjligt /amanda


fräcka stövlar

Tycker dessa stövlar är riktigt coola och rätt snygga faktiskt. De är liksom annorlunda på ett snyggt sätt och blir inte "för mycket".

Eller vad tycker ni?


Hissar

Hissar knoppad man. Det är väldigt snyggt och stilrent!


Bildkälla: http://juliaasjostedt.blogg.se/category/tavlingar-4.html


Vad tycker ni,  utsläppt eller knoppad man på tävling?


Grattis!

Amanda fyller faktiskt år idag :) Grattis till henne!



Massa kramar

funderingar

Känner att jag uppdaterar så bra, hehe.
Det enda jag gör är att äta och sova, eller det är ungefär det jag har lust med.
Nisse har tyvärr vilat fyra dagar nu, eftersom ridhuset vart bokat 24/7. Lite synd att hemsidan inte uppdateras så man vet vilka tider man ska rida. Idag var jag faktiskt sugen också, tråkigt! Hoppas att det går bättre i morgon.
Förresten, tack för tipsen om vårt galopp-problem. Jag tror det är typ löst nu, har ju som sagt inte ridit på några dagar. Men jag vet typ hur jag ska göra nu.
Jag känner att jag vill hoppa, men Nisse har varit så feg på senare tid. Alla som känner honom vet ju att han tycker det är lika kul att springa förbi hinder som att hoppa. Men nu när vi flyttade vill han knappt gå över en bom på marken. Han stannar alltid och tittar, när vi bråkat en stund, går han över. Vi hoppade för ett par veckor sen, och efter några språng var han väldigt glad! Men jag kände ändå att om han haft lust att stanna hade han gjort det.
Jag har hur som helst bestämt mig för att vänta lite med hoppningen, bara rida lite markarbete och sånt jag känner mig säker på, så tar vi det där ifrån. Han har ju sin trots-period nu, och det är ej så lätt då jag är lite hopprädd. Men vi gör det som går bra just nu helt enkelt.

På denna bild var jag lite argare och lite modigare.




RSS 2.0