Hejhej

Jag hann tyvärr inte blogga igår. Åkte till stallet vid fem-tiden, mockade och fixade allt, tog in hästarna. Sedan vi sju-tiden red jag med Amanda. Gick ganska så bra, gick att galoppera i högervarvet nu i alla fall, provade att styra utåt mycket med ytterhanden, slappna av och trycka med innerskänkeln. Dock efter sista hörnet på den kortsidan vill lilla Nisse springa iväg xd
Sara red på han i fredags btw, det gick jättebra! :D Hon rider ju honom väldigt bra, och man såg att han går i en mycket bättre form nu än typ i somras. Men han tyckte att det var väldigt jobbigt, hehe. Så det höll nog i sig lite till lördagen tror jag, även fast han försöker streta emot.
Idag var min plan att åka till stallet vid tre, men hann inte med bussen -.- så får åka vid fyra i stället. Jag vill så gärna rida uuuut, det är ju toppenväder! Men har ingen att rida med :( Det är skittråkigt att rida i ridhuset 24/7. Jag tror jag ska försöka lägga fram lite travbommar så det blir lite variation i alla fall, men det beror på hur många som är i ridhuset.
Har förresten hittat en gammal film från min och Nisses andra clear-roundhoppning. Ser jättekul ut, jag rider så illa xd Men det var första gången det gick bra för mig och Nisse i hoppningen, han stannade bara en gång :)



Mischigans solexem

Mischigan har haft solexem sedan han var nästan bebis, ingen vet exakt vad det är, människor från kliniken gjorde en forskning på honom en sommar och gav honom starka mediciner men det fungerade inte. Han är allergisk mot gräs, vilket är väldigt tråkigt för en häst, ibland fick han stå i ridhuset på somrarna medans alla andra hästar var ute i sommarhagarna.
I år ska jag, jag SKA få hans man frisk... nu har den växt så mycket så man kan fläta den.
jätte fula jag vet, men manen är verkligen kort, gjorde det mest för att den ska lägga sig åt ena sidan...



Tips!

Ni som har hästar med solexem borde köpa helozan och probolja inför den "varma" sommaren.
Jag har provat med båda metoderna på Mishigan och jag tycker att proboljan ger bäst resultat !
Men man måste vara väldigt noga med att smörja in hästen varje dag, gärna fler gånger om dagen, det kan ta 5 minuter och svansen/manen är bortkliad och man måste vänta ett år på att det ska växa ut igen...

ca 115 kr



165 kr 250ml

259 kr 500ml




stallet..


Amadeus 25/1

Igår hann jag inte skriva om vad jag och Nisse gjorde. Men jag red samtidigt som Olivia i alla fall, och han kändes väldigt bra i början! Men sedan har vi ju detdär problemet med galoppen som jag skrivit om. Han blev bara piggare och piggare ju mer vi höll på och bråkade så tillslut satt jag av och tog av honom alla grejorna för att han skulle få springa av sig. Han har ju väldigt liten hage, och eftersom jag inte kan styra honom i galoppen får han ingen chans att springa av sig så mycket. Men när han väl var lös och fick springa blev han helt tokig, hihi! Jag har nog aldrig sett honom bralla så mycket, och han sprang jättefort! x) Det var så härligt att se honom ha så kul. När han sprungit en stund brukar jag ropa på honom och då kommer han direkt in till mig och vill bli kliad, jättecharmigt! Han var väldigt nöjd efter dethär och jag tror det var precis vad han behövde.

Såhär såg det ut när han var lika sprallig i slutet av sommaren :)



problem

Jag har fått ett litet problem med Nisse.. När vi galopperar i höger varv och kommer ner till ena kortsidan börjar han helt plötsligt dra på som bara den och springer in mot mitten. Alltså, han typ trycker in hela innerbogen mot mitten. Jag har försökt lösa det på alla möjliga sätt.. försökt att styra med ytterhanden och innerskänkeln så mycket som möjligt, försökt ställa honom inåt, varit riktigt bestämd och varit mindre bestämd, men inget av det jag provat funkar. Ett tag höll han på såhär i traven också men det har jag lyckats ordna, fast jag måste verkligen rida hela den kortsidan. Jag försöker göra samma sak i galoppen som i traven men han stänger helt av för mig. Ganska jobbigt eftersom det typ är omöjligt att galoppera i högervarvet när det inte går att styra :S Detta är ändå hans lättare varv.
Sara ska ju rida honom någon dag, då kan jag ju se om det är jag som gör något fel eller om Nisse helt enkelt kommit på att detta är roligt -.- Och så behöver vi nog träna lite ordentlig dressyr för Helene eller så någon dag.

Någon som har en idé om något jag kan testa för att lösa mitt lilla problem?



ingen ridning

Kom nyss hem från stallet. Har mockat åt både Nisse och Robban idag och försökte vara lite extra snabb eftersom hästarna ville in ^^ Jag har inte ridit idag eftersom jag hade så mycket läxor och så hade jag ju två hästar att göra ordning hos. Klockan tickade helt enkelt iväg, bättre att Nisse får vila lite :) Jag är sugen på att rida lite markarbete med travbommar, någon som vet någon bra övning?


hoppade idag♥

titta inte på mig...
min vän fick en bild precis när jag fick ner honom, han kan stå själv nu =)
Jag vet, jag har benvärmare på handlederna, och det blåa är bläck :D

Min dag

Idag har jag tagit hand om lilla Ellinor åt Amanda eftersom hon är sjuk. Alltså, jag mockade och fixade maten ;) När jag kom till stallet var Nomi och Sabina där, och en ardenner som gick löst runt i stallet?! x) Haha, när Nomi och Sabina red iväg så gick ju ardennern runt där, och hittade en stor tunna med något gott i. Den var söt ju, fast lite konstig, haha x) Den gick och slickade i alla krubbor i stallet och så vidare xd
När jag var klar gick jag till Nisse. Mockade och fyllde höpåsar, och så kom Olivia och då tog vi in hästarna. Vid typ femtiden red jag. Gick inte speciellt bra tyvärr :( Inte så mycket med samarbete, behöver nog träna dressyr för Helene snart eller nåt. Och så ska ju Sara rida Nisse någon dag :)
Jag är såååååååå ledsen över att jag missade ponnyakuten idag. Kan inte se det på internet heller eftersom datorn är  cp. Men det är ju så, hästarna går före TVn ;)


Amadeus 22/1

Igår hade jag planerat att gå en promenad med Nisse, eftersom Amanda är sjuk så kunde vi inte rida ut. Jag vågar inte göra det själv på Nisse, inte riktigt än i alla fall. Det stod även på Hanaskedes hemsida att ridhuset skulle vara bokat hela dagen? Men det visade sig att det bara var bokat till kl fem. Hur som helst så gick jag en promenad med Nisse - och ja, han var rädd som en liten hare, trots att vi bara gick omkring på gården typ x) När vi kom in i stallet igen fastnade greparna i hans täckte vid rumpan, alltså dom ramlade ner från väggen precis bakom honom. Han blev livrädd stackarn! Men det såg faktiskt ganska roligt ut, han är så söt när han är rädd, det ser ut som om han ska börja gråta. xd
Sedan vid typ kl 6 gick vi till ridhuset. Vi var ensamma och han kändes lite tittig och småspänd i början. Dessutom var han pigg. Jag försökte göra mycket halvhalter, men han reagerade bara ibland. Så till slut gjorde jag halter från trav, och han tyckte inte det var så roligt att stå stilla, hehe. Men efter ett tag lyssnade han jättebra!
Jag skrittade och travade bara detta ridpasset, kändes inte som att vi behövde galoppera. När vi var klara var jag väldigt nöjd, Nisse såg också nöjd ut :) Hade helt enkelt en bra känsla.
När vi kom in i stallet "råkade" han se en av mini-shettisarna, och ja, han började gråta, typ xD Hahahaha! Ni skulle bara veta hur rädd han är för dem, och den han såg nu var ju jättenyfiken och ville hälsa på honom, men det tyckte inte Nisse var någon bra idé. Han stirrade bara på ponnyn och blåste förskräckt. Hahahaha!


Någon mer än jag som väntar på att snön och all is ska försvinna så man kan rida ute?
(gammal bild)



Amadeus 20/1 & 21/1

I torsdags var han gaaaanskaaa pigg, i början pinnade han på som bara den, haha! Det är ju inte lätt att vara seriös när hästen nästan exploderar av energi så jag tänkte att det var bäst att låta honom galoppera av sig en stund. Men JISSES vilken fart det var i honom, hahaha! Brallade gjorde han med, och då ska man ju driva på framåt, men då blev han ju ÄNNU gladare, hehehe. Jag som aldrig har suttit på en bockande häst och inte hade lust att ramla av bröt av till trav och lät honom trava länge istället, sen fick han galoppera. Då var han mycket lugnare, men absolut inte seg. :) I slutet av ridpasset hade han i alla fall fått springa av sig ordentligt så då var han lite trött. <3

I fredags var han nog fortfarande lite trött tror jag, segare än han brukar i alla fall. Han har ju blivit mycket piggare och gladare sen han fick flytta från ridskolan, och det är ju roligt. Men i fredags var han mer "normalpigg" typ. Tyckte inte att det gick bra att rida denna dagen, vissa stunder blev han skänkeldöv - troligtvis för att varken han eller jag orkade, jag var också jättetrött. Men men, kan ju inte alltid gå bra när man rider. Ibland får han för sig så konstiga saker, i galoppen t ex, så galopperade jag på en volt och helt plötsligt bara drar han in mot mitten trots att jag gör allt jag kan för att få ut honom på spåret? :S Han liksom galopperar på världens minsta volt typ - och det blir ju jättejobbigt.. Haha, jag fattar inte riktigt vad han håller på med när han gör så, någon som har en aning?

Denna bilden är från i våras/somras på skålltorp.. Haha, Nisse tittar på en liten skräpbit som ligger och glittrar på marken, den var tydligen jättekonstig!



Nu så!

ÄNTLIGEN fungerar vårt internet helt ok igen, så nu ska jag uppdatera! Igår gick det nämligen inte använda internet alls -.- Nu hoppas jag att det vill fortsätta samarbeta med mig så jag kan blogga :)


uppdatering?

Jag är ledsen, men jag tror att vi alla 3 är lika trötta ikväll, så tyvärr blir det ingen uppdatering idag. Men i morgon ska jag försöka skriva om vad vi gjort de senaste dagarna, kanske hiss & diss eller något annat tyck & tänk. Jag och Amanda har ju planer på att rida ut i morgon så kanske kan få lite bilder från det? :) Vi får se helt enkelt.
God natt!


Amadeus 19/1

Vila för Nisse idag :) Åkte ut och mockade, tog in hästarna och fodrade. Pappa följde med också, så han har lärt sig att fylla höpåsar ^^ Inte visste jag att han skulle gilla mini-shettisarna så mycket, haha!


Amadeus 18/1

Ursäkta att jag inte bloggade igår, jag hann inte med det. Men hur som helst tränade jag lite markarbete med Nisse. I början ville jag bara se hur han skulle reagera på att gå över nya bommar, och det tyckte han var jätteäckligt! Men tillslut kunde vi trava och sedan galoppera över :) La även upp ett kryss till ett litet räcke, tror det var typ 70? Och OJ så roligt det var! Nisse var jätteglad och pigg, hoppade som aldrig förr, haha :) Ingen av oss har ju hoppat på typ en månad. ^^
Även i början av ridpasset var han jättepigg, men han blev lite lugnare i slutet.

Bilden är över ett år gammal :)



Amadeus 17/1

Han har fått vila idag, dels var jag jättetrött och så har vi dressyrat i ridhuset flera dagar nu, kändes som att både han och jag tröttnat lite på det. I morgon är jag sugen på att dra fram lite bommar och rida markarbete. :)


svar :)

Anonym om ponnyakuten:
om du går in på svtplay.se kommer avsnitten ut en vecka i förväg, jag har redan sett avsnitt två ;D

Åh, jag vet :( Tyvärr så är mitt internet helt kass vissa perioder så jag kan inte titta på det där. Annars är det väldigt smart att man kan se det i förväg, hehe :)



ponnyakuten

Hade planerat att skriva ett längre inlägg ikväll, men känner att jag är alldeles för trött för det. Jag har ju varit vaken sen kl 6 i morse så det är kanske dags att sova. För övrigt mår jag lite illa nu, har ätit på tok för mycket! Såg förresten på ponnyakuten ikväll, så himla roligt! Detta avsnittet var ju iof bara repris på vad som hände förra säsongen, men lite kul i alla fall. Ska bli så spännande att följa det igen, jag tycker det är intressant att se alla kändisar och hur de löser problemen.

I morgon ska jag troligtvis bara gå en promenad med Nisse som lite omväxling. Går ju tyvärr inte att rida ut nu när det är snorhalt, om man inte vill att hästen ska halka.


Bilder på nelly 16/2 ♥

detta är ingen hundblogg men jag hade tråkigt så jag tog fram kameran och fotade min vovve lite =)
bilderna är sparade i paint så grafiken är inte den bästa.

skålltorp jul och nyårs ridläger 2010

albin&           sofia&             maja&    Anna      emilia&     linda&         nomi &
paddy          pinnochio        plamka                 hennes     lydion         mischigan
häst

Mischigan 15/1


Idag ville jag lära Mischigan att byta galopp utan att sakta av till trav så jag använde mig av en metod som Amanda tipsade mig om.
Jag ska fortsätta att träna på det här sättet, men har någon nån annan metod?

Fototävling?

Tänkte att vi kan köra en fototävling eftersom vi inte har haft det än... vad sägs? Tävling om länk? :)

Min & Amadeus dag hittills 16/1

Tjena! Jag och Amanda hade planerat att rida ut idag, men det har ju töat och är glashalt, så det vågade vi ej. Jag hade morgonen med Sara, mockade och så vidare. Sedan gick jag med Nisse till ridhuset. Idag fick vi vara själva i alla fall :) Så han skötte sig fint, trots att det föll snö från taket ett par gånger, han tittade till lite bara. Jag tänkte att han skulle få chans att springa av sig idag då han varit jättepigg de andra dagarna, men tydligen är han inte det när vi är själva, haha xd Jag trodde ju att han skulle gnägga efter sin kompis när vi var själva i ridhuset, men det gjorde han inte en enda gång :)
När jag kom hem duschade jag och har ätit typ 3 mackor :o Mamma står och gör paj som vi ska äta till lunch/middag idag också, sjukt gott! Jag har även fått ordning på mina läxor, har bara en grej kvar - jag ska skriva en krönika på 1 A4-sida om solidaritet. Nu har jag en liten aning om vad jag ska skriva, det svåra är att faktiskt börja.
Hur som helst, lägger ut fler inlägg senare!


film

Titta, jag hittade en film från när Amadeus löshoppades för första gången. Den är typ 1 år gammal <:




förslag? :)

Jag funderar på om man ska lägga ut lite fler filmer på bloggen, men vad vill ni se? Kom gärna med massa förslag, konstiga och normala! :D

(och jag vet att det faktiskt är 20-30 pers som läser vår blogg varje dag, så alla borde kunna komma med något förslag) ;)



Min & Amadeus dag 15/1

Jag åkte till stallet vid elva-tiden idag, efter att ha väntat på bussen som var 20 min sen -.- Det var inte så roligt att rida idag eftersom Nisse är förbannad på varenda häst i ridhuset som han inte känner! Idag försökte han till och med sparka en. Vet inte riktigt vad jag ska göra eftersom han struntar i mig när han tjurar på någon annan häst. Får hoppas att det blir bättre, annars får jag helt enkelt strunta i att rida om det är andra i ridhuset. Han var ju väldigt springig i traven och galoppen idag, men helt okej i skritten i alla fall. Han blev egentligen någorlunda lösgjord, men som sagt sprang han bara som en galning för han inte kunde koncentrera sig på mig. Jag försökte göra tempoväxlingar i hopp om att han skulle lyssna bättre, men det hjälpte inte. :(
När vi inte var i ridhuset var han snäll i dag i alla fall, som vanligt ;)
Jag vill gärna rida ut en sväng med Nisse i morgon, då han gått i ridhus i tre dagar nu och det märks ju att han är lite trött på det. Men jag vet inga bra ridvägar, och sen vågar man ju inte rida var som helst när det är vargjakt...? Plus att om jag rider ut blir det med Amanda, och känns som om våra ponnyer kommer skena iväg xd Det är vi ju iof vana vid så det är väl inte det största problemet... <: Vi får se helt enkelt! I morgon bitti ska jag till stallet med Sara i alla fall, men kan inte bestämma mig om jag ska rida på förmiddagen eller eftermiddagen.

Att galoppera på ett snötäckt fält hade nog varit det bästa för oss just nu, det är ju sååå roligt!



Tyck & tänk


Charles Owen - John Whitakerhjälmarna, de är så snygga eller hur? Bekväma är de med, dock kostar de ju gaaanska mycket. Det finns ju flera "kopior" av dem med, som ser helt ok ut och också kan vara bekväma, men har aldrig sett någon som är lika snygg som JW-hjälmen. En del är ju mer åt det "dressyriga" hållet, men vet inte om jag tycker det är så snyggt. Fast det finns ju mycket fulare hjälmar än de också!
Fejk-JW mer åt dressyr:


Visst är den "äkta" mycket snyggare, eller vad tycker ni?


B-vitamin

Jag har nyligen hört att hästar får ont i kroppen när dom sätter sommar/vinter päls. Detta drabbar mest ston hårdast. Dom blir ofta grinigare och vill inte sammarbeta. Vilket man igentligen kan förstå efter som att dom har ont. Ellinor är jobbigast att rida på våren och hösten. Har inte tänkt så jätte mycket på det förut utan bara tänkt att det är svackor, men nu när jag fick höra detta så tror jag faktiskt att det kan vara så på Ellinor. Dom gångerna hon går bäst är på vintern och sommaren. Hon går imot skänkeln och vill allmänt bara inte vara med. Detta kan ju också ha med brunsten att göra. Men jag ska i alla fall göra vad jag kan och se ifall det gör någon skillnad. Vad man brukar göra för att förhindra att dom får ont i kroppen är att ge dom B-vitamin. B-vitamin finns i både flytande och pulver form. Själv så har jag fått typ en halv säck/påse ja kalla de va du vill, med pulver. Pulvret är väldigt mycket billigare, då flytande kostar typ 400-500kr för en flaska på typ 2 liter, och pulvret kostar runt 300kr för flera kilon. Efter som att det ger samma effekt så förstår jag inte varför man ska köpa flytande, om man inte har en kräsen häst. Det som är som pulver är nämligen ganska beskt. Det är därför som man får vänja dom långsamt, nästan ingenting i början och sedan öka till cirka en halv deceliter till en ponny. Nästan en hel till en stor häst. Vet inte vad Ellinor kommer tycka om detta, men förhoppningsvis så skiter hon i det och äter ändå :)

B-VITAMIN I PULVER FORM MÅSTE GES IHOP MED BLÖTLAGT FODER SOM T.EX BETFOR! 




Amadeus 13/1 och 14/1

Jag hann inte blogga igår, eftersom det är skolan som gäller nu, och efter det är jag i stallet så det finns helt enkelt inte tid. Hur som helst så var det rörigt både igår och idag i ridhuset. Igår tänkte jag verkligen att det bara skulle bli lite oseriös ridning så han fick röra på sig, för han var så stirrig och det var trångt. Men han blev bara bättre och bättre och i slutet var han riktigt fin! :) Så det var jätteroligt, brukar inte klara av att få honom så fin om jag inte tränar för någon, men uppenbarligen måste jag gjort något bra? Han var väldigt snäll hela dagen och stod lugnt och stilla i stallet.
Idag var det också mycket folk och jag tror Nisse hade lite träningsvärk efter igår för han ville mest springa iväg. Jag lät honom springa av sig ganska mycket och jobbade på volter och framdelsvändningar. Gjorde mycket tempoväxlingar också i hopp om att han skulle lugna ner sig, men det gick sådär x) Hoppas att det är lugnare på förmiddagen i morgon, då ska vi nog rida lite markarbete.
För övrigt tycker jag det är jättekul att ha min "egna" ponny som bara jag sköter om (när jag inte är i skolan då) eftersom man får planera upp träningen själv, sköta allt i stallet utan att någon säger åt en precis vad man ska göra hela tiden. Det är nog det som är det bästa, och inte bara att man får rida varje dag. Känns så skönt att inte behöva dela honom med någon annan. :)

Tog några bilder i stallet med mobilen, innan vi skulle rida :)






Min dag

Jag hann tyvärr inte blogga igår :( Var i stallet hela eftermiddagen och när jag kom hem var jag tvungen att plugga. Skolan började igår, och jag hatar det! Är skoltrött och arg på skolan för att man får lära sig så mycket onödig skit som jag aldrig kommer ha nytta av...
Hur som helst red jag med Amanda igår, Helene var med och hjälpte oss, så det gick helt okej :) Travade rätt mycket igår, men ingen galopp än, det ska jag nog göra i morgon. Idag har Nisse fått vila för jag trodde inte jag skulle hinna rida, men det var visst ingen träning i ridhuset kl 18 i alla fall?! Synd att jag inte visste det för då hade jag hunnit rida. Julia var förresten med mig idag, kul med lite sällskap. :)
Nu ikväll ska jag repetera lite inför mitt klassiker-prov i morgon, ganska jobbigt för man ska kunna så mycket :( Hoppas det går ok i alla fall.
Vi hörs!


min första bildbomb

oj texten på namnet ser failat uut :D

skola i morgon

Ikväll är sista timmarna på jullovet :( Känns fruktansvärt!

Jag har varit hos tandläkaren idag och spänt tandställningen, har jätteont i munnen nu :( Det var längesen de behövde spänna så mycket. Men snart är det klart, ska bli skönt att bli av med den!
Vi får se hur mycket jag kommer kunna blogga de närmaste dagarna, dels för att skolan börjar och dels för att hastigheten till vårat internet saktats ner -.- Men ska försöka lägga ut något varje dag ;)


Amadeus 10/1

Lilla Nisse har skött sig idag! Det blåste jättemycket ute när vi red, så knakade i hela ridhuset med jämna mellanrum, men han var inte speciellt rädd :) Nu var det ju bara tredje gången han var inne i ridhuset så jag tyckte han var jätteduktig! Det var bara två gånger han hoppade till, ena gången för att Ellinor blev rädd och andra gången för att det ramlade lite snö ute. Jag travade idag också, och som igår var han väldigt stel, men det blev bättre i slutet. Fast han orkade inte hålla formen så det får vi jobba mycket på, men det kommer ju med tiden. :) Han är så underbar lilla Nisse ^^
När jag ridit fick Robban också komma in, sedan mockade jag, fixade hö osv.


Tack !

Ville bara tacka Sofia Lundberg för att hon har ridit och hållt igång Mischigan medans jag har varit borta ! Nu vet jag vem jag ska kontakta i fortsättningen när jag inte kan komma till stallet !

shopping

Har äntligen köpt mina efterlängtade röda aluminium stigbyglar!
och min kära sitsvärmare
mitt gröna shabrak, ville ju härma maja, passade så bra på mischigan!
Ser lite tråkigt ut men jag ska brodera Mischigan på!
ja min nya favoritfärg är grön så köpte grimma i grön färg också ;)
ett grönt ridspö, har lånat ett svart från ridskolan hela tiden.
finns ingen bild på hööks hemsida.
dom här handskarna fick jag i födelsedagspresent av min syster filippa!
Rekommenderar verkligen dom !
ett nytt bett som är tredelat, har alltid använt rakt bett med rörliga ringar på mischigan men nu ska jag testa något nytt, hans gamla bett var lite förstort.
Det som fattas på köplistan :

*Tyglar (fanns inte svarta i karlstad)
*Grön huva ( fanns inte på hööks i karlstad )
*pannband som det står mischigan på
*benskydd/ boots
kommer inte på mer just nu :)
ska på göteborg horse show i februari :D kommer bli suveränt (y)

tjockis! ERKÄNN HAN HAR BLIVIT SMALARE

Här är en film på mig och Mischigan i början när jag precis hade fått honom. Han ser ut som en boll som rullar fram där ! Jag tycker faktist att han har blivit smalare ändå!
Nu
Har photoshop 6.0 och det går inte att spara bilderna där så jag har sparat i paint, därifrån kommer den dåliga grafiken. Haha :D fail!
Amanda rider :)  <-

DISSAR



Jag måste faktiskt säga att jag dissar HV polo, nu lär jag få folk på mig men men. HV polo HADE haft fina grejer ifall dom inte över använt sina loggor överallt. Det blir liksom för mycket. Det ser ut som att man gör reklam för märket när man har det på sig/hästen. Loggorna på schabraken är jätte stora och ibland flera på samma sida. På tröjor/jackor/etc  så är det loggor precis överallt! På ärmarna, i fram i bak ja precis överallt! Liksom finns det folk som faktiskt tycker det är snyggt eller har dom det bara för att det är ett märke? Själv så hade jag kunnat tänka mig några utav deras schabrak då endel har bara en lite mindre logga. Här kommer lite bilder på dom schabrak jag ogillar mest!


Jag ogillar detta för att det har en stor trea som känns wanna be scapa sports och för att det är en mörk brun 'ruta' på det med loggan i. Förstår inte grejjen, så osnyggt!

Alltså vad är grejjen med en stor 1? den sitter ju inte änns mitt över det andra märket. Sen så ser Scapa Sports schabraken exakt likadana ut fast med en trea mitt över.


Vad är grejjen med ett stort beiget 'band' över i princip halva schabraket? HV-polo texten kommer ändå inte synas när man har den under en sadel!


Dessa skydd är nog dom fulaste jag någonsin sett?!


ifall jag hade denna på mig så skulle jag känna mig som en vandrande reklam skylt. Man ser att det finns loggor på ärmarna också om man tittar noga.


äntligen film!

Nu äntligen kommer en film från när vi busar i ridhuset! Hoppas nu att dessa låtar är okej att använda xd



Vad tycker ni? Ska vi fortsätta lägga ut filmer?


ang. filmen

Jag la ut en film på när vi busar med Nisse i ridhuset förut, men det är någonting med copyrighten på låten, så jag jobbar på att ändra det nu så förhoppningsvis kommer filmen ut senare ikväll :)


Min & Nisses dag hittills

Nu har jag äntligen kommit in i värmen! Sitter nu med min nyvärmda lasagne - ska bli jättegott för jag är hungrig. Kan säga att det var svårt att ta sig hem från busshållplatsen. Det är bara tjockt lager is på alla gator, gruset ligger ju under isen så det är glashalt! Jag fick plumsa i snön större delen av vägen för att inte halka. Borta vid stallet såg Nisse ut som Bambi på hal is när vi skulle gå till ridhuset. Skönt att det finns lite grus där nu i alla fall.
Hur som helst, jag gick upp vid nio idag, och var i stallet kvart i elva tror jag det var. Jag mockade och sen kom Amanda, så vi hämtade Nisse ute i hagen. Jag vill gärna ha någon med mig som kan hålla i Robban när jag hämtar Nisse, för Robban är så närgången och det känns som han ska smita ut annars. Det är så gulligt att de har blivit sånna vänner, varje gång Robban ser Nisse gnäggar han glatt :)
När vi hämtat Nisse gjorde jag i ordning honom, han hade lite svårt för att stå still idag, har benen överallt så gäller att se upp. Vi gick in i ridhuset och han var lite småspänd. Men jag gick runt några varv och sedan satt jag upp. Skrittade bara idag eftersom han behöver sättas igång, och är glad att jag gjorde det! Han var nämligen väldigt pigg, om jag travat hade han nog exploderat kändes det som xd Han var i alla fall väldigt stel också, men det är ju inte så konstigt. Jag brukar tycka det är lättare att mjuka upp dom om man har galopperat, men det kan jag ju inte göra riktigt än ;) Det var roligt att äntligen få rida i alla fall, och dessutom i en sköööön dressyrsadel! När vi var klara fick han komma ut, de fick lunch och jag fixade vattnet och maten.

Om en stund så ska jag lägga ut videon från när vi lekte i ridhuset, kan väl vara lite roligt att se? :)




väntar

Nu sitter jag och väntar på bussen som kommer om tjugo min. -.- har varit ute och uridit, ska skriva om det när jag kmr hem :) ha det bra i slasket!

Amadeus 8/1

Idag gick både jag och Amanda upp vid 7, jag skulle fixa morgonen åt hästarna och Amanda var så snäll att hon hjälpte till :D Sedan åt vi frukost i köket, för att sen gå till Ellinor och göra i ordning där. Amanda red sen till Hanaskede där jag skulle göra i ordning Nisse så vi kunde rida. Han var jätteduktig i stallet när han fick stå i stallgången, trots att det åkte massa traktorer utanför som lät jätteläskigt! Innan vi sadlade hästarna kollade vi så att ridhuset ej var bokat, och det var det inte. Men när vi väl kom dit med hästarna var det bokat i alla fall, trots att det inte stog ett skit på tavlan! :@ Så sjukt segt att de inte finns något fungerande system för bokningar i ridhuset, hur svårt kan det vara att skriva upp det i god tid?! Amanda skulle ringa och klaga i morgon (a) Så jag får helt enkelt rida i morgon istället.
Vid fyra-tiden åkte jag och Amanda på dop, Saras son Alfred skulle döpas. Han är såååå söt! Sedan åkte jag hem och sov ett par timmar, riktigt skönt!


HAHA lite kul faktist :D

tips till er som försöker övertala era föräldrar om häst ! :D



Gammal film :D

Satt och kollade på youtube och hittade min och min kompis sabinas film som vi gjorde innan förra julen, haha väldigt fjantig film, tänk... då hade inte jag mischi...
R.I.P till sabinas ponny Sara som är skådis i filmen :(




Grattis Paulina !


Amadeus 7/1

Idag åkte jag till stallet vid tolv-tiden. Amanda var också med, så jag mockade och fixade mat osv, sedan gick vi in i köket för att käka. När vi ätit gjorde vi en jätteskum videoblogg som vi visar snart ;) Sedan gick vi till Ellinor och grejade där en stund, för att sedan gå tillbaka och släppa in Nisse och Robban. När ridhuset var ledigt gick vi dit med Nisse så han fick gå runt lite. Han var  småspänd i början men vi släppte honom lös så vi kunde leka med honom och det tyckte han var jätteroligt! Så det blir nog inga problem i det nya ridhuset. Kossorna utanför stallet är lite småläskiga men han sköter sig fint! Jag har bilder och film från idag, filmen/erna kommer förhoppningsvis upp under kvällen :D
I kväll sover jag hos Amanda, ska bli så trevligt så :D








Fölåååt

ps. kanske kommer bild/film på mig och mischigan från vinterridlägeruppvisningen imorgon.

hovskägg?

Funderar på att odla hovskägg på Nisse! Hahaha, vad tycker ni?
:D



Tror dock inte att Helene blir jätteglad då... ;)


frågor

Om ni har lite frågor om mig eller Nisse eller nåt så får ni gärna kommentera detta inlägget :) Alla trevliga frågor är välkomna, ska försöka svara så gott jag kan ;)


Nisse

För er som undrar!
Namn: Golden Amadeus
Smeknamn: Nisse!


Nu har vi flyttat :D

Hejsan! :D
Idag har Nisse flyttat till sitt nya hem med mig :D Jag ska ha honom på prov typ fram till i vår ungefär, och sedan förmodligen hyra honom om allt funkar bra. När Helene är klar med sitt stall där hemma flyttar han hem till henne :) Åååh, jag är så glad! :D Han verkar trivas fint i det nya stallet i alla fall, han var glad och nyfiken. Nu får han ju stå i box också, vilket är toppen! Jag tycker det ser så härligt ut när de står på halm som han gör nu, dock vet jag inte om jag kommer tycka det i morgon då jag får mocka i det, hehe.
Jag har varit i kyrkan på förmiddagen idag också. Vi spelade en låt i början och lite senare berättade jag och Miriam om UNITE. När det var över i kyrkan åkte jag, mamma och Amanda till skålltorp, jag skulle ju tömma mitt skåp och vara med när vi lastade Nisse.
Jätteroligt att han är typ 'min' nu :D I morgon ska vi nog gå på promenad och kanske hälsa på korna som är hans nya granne x) Jag har lite bilder från det nya stället nu, fast de är suddiga. Men ni får se dom i alla fall!


Nisse på ridskolan - sista bilden som är tagen när han står där.


Sadelkammaren - sadel och grejor kommer i morgon


Stallet :)


GLAD PONNI!


Nisses kompis och granne Roberto (Robban)


Hiss & diss

Jag sitter och kollar lite på Hööks hemsida, har valt ut lite grejer som jag tycker är fult och fint :) De fula grejorna får dissen och de fina får hissen.



Jag tycker att den är så fult med smala nosgrimmor!



Detta täcket var inte snyggt alls! Eller visst, kanske lite roligt för att vara oseriös någon gång, men ska det vara seriöst var det inte fint.




Dessa skydd är ju helt totalt gräsliga! Speciellt de bruna, fruktansvärt fula!






Swarovskipannband är sååå fint! På Nisse skulle jag helst vilja ha ett guldigt eftersom han heter Golden Amadeus ;)


Tycker detta schabrak var fint :) Jag gillar blått, och att loggan inte är för stor.




Detta schabrak är också snyggt, stilrent. Jag har ett sådant fast allround och gillar det :)

Vad tycker ni om dessa saker? Hiss eller diss? :)


Alla bilder är tagna från Hööks hemsida




shopping

Idag har jag varit i Skövde med mamma och bror. Jag köpte en jättesöt kofta med rosetter, tights som också var jättesöta och typ sminkväska. Innan vi åkte till Skövde var vi inne på Charmant (tror jag det heter?) i Skara. De har verkligen jättemycket roliga väskor, smycken etc. Väskorna kostar lite grann men är väldigt unika =) Jag köpte en lite mindre väska som var hur söt som helst. Den hade precis som koftan rosett, jag är lite galen i rosetter, haha.
I morgon ska jag åka upp till Skålltorp och tömma mitt skåp på prylar! Flyttar ju snart :D Fast mer info kommer när jag vet mer, så ni får vänta <:
Ha en toppen kväll!


bilder

Nu kommer några få bilder från julklappshoppningen den 19 dec. Lite sent eftersom Amanda inte skickat dom förrän nu :P Lägger bara upp de som är mindre pinsamma, gick ju ej så bra denna dagen... x)
Och ja, det är bara 50 cm, för det var KM för ponny på 50 cm.

















Rollkur/hyperflexion

Jag förstår inte grejen med att rida hästen på ett skadligt sätt, när man istället kan låta den gå i korrekt form? Att hålla på och slita i hästen för att den ska gå med nosen i bringan (som också ser gräsligt ut) som dessutom gör ont.. En del väldigt duktiga ryttare säger att det är för att få hästen använda alla sina muskler, och att hästen aldrig blir tvingad. Hur får man hästen att gå med huvudet så att det gör ont, utan tvång? Man ser ju bara på bilder och filmer när ryttare använder denna metod att de inte är direkt mjuka i handen. När forskning visar att denna metod skadar hästen allvarligt både fysiskt och psykist förstår jag inte varför ryttare ändå fortsätter med det? Hur finner man harmoni i ridningen på detta sätt?



På denna video ser man en häst som rids på detta vis och har alldelles blå tunga som bara hänger utanför. Den svenska dressyrryttaren Patrik Kittel sitter på hästen.
Vad är det som får honom att böja sig ner och stoppa tillbaka hästens tunga i munnen?


Vad har ni för åsikter om rollkur/hyperflexion?


slapp dag

Idag har jag verkligen inte gjort mycket! Har bara varit hemma, sovit, tv:n och städat lite. Mamma och Daniel kom också hem med mat från Canton, det var gott! Jag har med andra ord bara gått runt i pyjamas idag, planerar att förmodligen fortsätta med det resten av dagen ;)
Hoppas ni har det bra i vinterkylan och har det lite roligare än jag! :)


För skarpa bett...

Ett stort ämne som ofta kommer upp är vad man använder för bett på sin häst. Jag själv använder mig av hackamore, tredelat eggbett och vanligt tredelat. Jag ser ingen vits med att ha något skarpare efter som att Ellinor hatar när man sitter och drar henne i munnen. Det tror jag dock att alla hästar gör bara att min visar det lite mer än andra.

Jag tycker att väldigt många använder skarpare bett än vad dom igentligen behöver. Visst så finns det endel som verkligen behöver det om man tex är lite liten på sin häst och inte riktigt orkar sitta imot. Men om man tänker så här Ellinor i skogen är då inte den lättaste hästen. Hon tycker det är så jäkla kul, så fort hon får chansen så sticker hon iväg. Men jag har ALDRIG ridit ut på något annat än två delat (ett bett jag inte gillar längre) och tre delat. Det är samma sak med Rebecka min kompis! Hennes ponny Mario är ännu värre än Ellinor. Jag kan inte ens beskriva hur han håller på, det är helt galet! Och hon rider endast ut på tredelat. Visst har hon testat pelham (dock rakt gummi om jag ej minns fel) och det gjorde faktiskt ingen skillnad andra gången hon red på det. Jag tror att många faktiskt sätter på stakare bett för att det ska se bra ut. Det enda jag tänker på när jag red en häst med massa konstiga bett i truten så tänker jag bara 'jaha klarar hon/han inte av sin häst annars eller vaad?'. Sen så hör jag ofta folk som säger 'bettet är inte skarpare än vad handen gör det' dock så undrar jag då varför i hela friden har man ett skarpt bett när amn hade tänkt använda det så lite så det har samma inverkan på hästen som ett tredelat? Jag förstår faktiskt inte vitsen med det. JAG kommer aldrig har skarpare bett än nödvändigt  på min häst och hästar jag kommer ha i framtiden.

Anledningarna till att hästar sticker eller springer iväg när man har ett 'oskarpt' bett kan bero på många saker. En kan vara att hästen har blivit 'imun' mot bettet för att ryttaren har dragit den för mycket i munnen. I hästen mungipor kan då skapas förhårdningar som gör att hästen inte känner bettet. En anledning kan också vara att hästen är väldigt dåligt riden så att den inte har någon respekt för bettet och därför springer iväg/sticker. Hästen ogillar bettet och springer bara ännu mer desto mer du drar i den. Detta är bara ett par exempel men jag tror att alla kan komma på någon! 

En sak som man kan ha i baktanke när man byter bett eller funderar över varför man har just det bettet är varför behöver jag detta skarpa bett nu när den som unghäst kunde gå på gummi/tredelat/tvådelat/etc ? Något måste ju ha gått fel. Frågor man då ska fundera över är: Varför blev det så? Kan jag göra något åt problemet så jag slipper rida starkt bett?

Något jag skulle vara livrädd för är att rycka hästen i munnen. Ingen kan säga att 'Jag rycker aldrig mina hästar i munen' för alla kan hamna i obalans när man tex hoppar och kommer efter eller om man rider barbacka. Tänk vad mycket smärta ett skarpt bett då kan skapa i hästens mun.

Detta är nu mina tankar och åsikter. Ifall du nu inte håller med mig så kan du ju uttrycka det på ett vänligt sätt efter som att detta är 'min' blogg och jag får skriva vad jag vill. Om du tar åt dig så håller du ju innerst inne med mig eller hur?


2010

Tänkte att jag lägger upp lite bilder från 2010 :)








































hemmadag

Idag blir nog en slapp hemma-dag. Fast det känns jättetomt och konstigt när man inte är på UNITE längre :( Ett helt år kvar till nästa gång... om jag åker... jaja. I morgon ska jag nog bege mig till Amanda och fota när hon rider, och kanske rida lite själv :) Ska nog även upp till ridskolan någon dag, vet inte när bara.
Synd att jag inte kan skriva så mycket om hästar nu, jag vet ju inte riktigt hur det blir. Har ju heller inte varit i stallet på ett tag. Men jag saknar Nisse och alla andra på ridskolan så ska åka upp någon dag :)

Något speciellt ni vill att jag skriver om på bloggen?


Hissar


Roekl handskarna. Dom är otroligt sköna, man känner knappt att man har handskar på sig.  Man får superbra grepp och dom har inga hårda obekväma sömmar någonstans! Jag rekomenderar verkligen dom! Dom är dyra men själv så kan jag inte rida med något annat!



Jag måste också Hissa min underbara hjälm! Det är en John Witaker charlse owen. Väldigt viktigt att det JW modellen Charlse Owen har en egen modell också men den är inte allt lika skön! Det känns knappt att man har en hjälm på sig! Jag har åkt hem i min hjälm för att jag inte kännt att jag haft den på mig. Jag rekomenderar den skarpt då den är både klassiskt snygg och bekväm. Absolut värt sitt pris!




Unite

Jag är hemma från Nyårsfestivalen UNITE! Det har varit helt underbart - åkte dit med ganska låga förväntningar och kommer hem med helt ändrad uppfattning. Redan första kvällen var det väldigt fullt i kyrkan och allas humör var på topp :D Nyårsafton var GALET, folk hoppade på bänkarna och skrek, haha! Sedan strax innan kl 1.00 tror jag det var, började discot istället. Så då fick vi gå in i ett rum (tror jag man kan kalla det) som går att öppna in mot kyrksalen. Det spelades massa töntiga gamla låtar som alla kan, och några nya var det väl med.
Så de som tror att kristna konferenser bara handlar om att sitta och be hela tiden har så FEL! :D Finns inget bättre sätt att fira nyår på. ^^




RSS 2.0